DOOH voorop in ‘digital growth’

Vandaag publiceerde VIA Nederland het jaarlijkse rapport over de digitale mediabestedingen in Nederland. Het rapport dat in samenwerking met Deloitte wordt opgesteld geeft inzicht in de bestedingen aan de verschillende vormen van ‘digital advertising’ waaronder Digital Out of Home (DOOH). Die vorm blijkt met een plus 44% de grootste digitale groeier te zijn ten opzichte van 2021. Het marktgemiddelde ligt op 13%, het totale digitale budget kwam uit op € 3,53 miljard.  

Outreach publiceerde al eerder de bestedingscijfers over 2022 met de hierboven genoemde groei van 44%, maar nu staat die groei in perspectief ten opzichte van de andere vormen van digital advertising zoals paid search, social, online video, digital audio en retail media. In onderstaande grafiek zijn de verschillende vormen en groeicijfers weergegeven:

Ontwikkelingen digital advertising 2022 in % ten opzichte van 2021

Bron: VIA Nederland/Deloitte

Online video, paid search en social liggen rond of net onder het marktgemiddelde, DOOH, retail media en digital audio zitten daar ver boven als het gaat om groei.

In het rapport geven afgevaardigden van Outreach een commentaar bij de ontwikkelingen rond DOOH. Walter Kraus van JCDecaux zegt hierover: “Out Of Home (OOH) wordt steeds belangrijker in de totale mediamix, niet alleen vanwege de soms forse inflatie bij andere media, maar vooral omdat Digital Out of Home (DOOH) mooie nieuwe middelen biedt om elke doelgroep buiten te bereiken. Dit wordt gevoed door een sterke ontwikkeling van programmatic DOOH, die talloze nieuwe mogelijkheden biedt voor bureaus en adverteerders om digitale campagnes uit te breiden naar de grote schermen buitenshuis.”

Maarten van Maaren (Schiphol Media) valt Walter bij en zegt: “Hoewel de COVID-19-maatregelen in Nederland pas in april 2022 waren geëindigd, zien we een sterk herstel van de (D)OOH-markt in 2022. De aanhoudende opmars van retailmedia toont de vraag meer insights. Ik ben blij te zien dat merken nog steeds de behoefte zien aan campagnes aan de voorkant van de funnel.”

Ook ziet Van Maaren een professionalisering met betrekking tot de verschillende meetstandaarden voor het bereik van audiences: “Hiermee wordt de weg vrijgemaakt voor omnichannel-planning en verdere afstemming met de industrie. De roep van alle partijen om meer transparantie en consensus in de markt is nog nooit zo breed gedragen als nu.”

Van Maaren blikt hiermee vooruit op het aanstaande nieuwe bereiksonderzoek voor buitenreclame dat op termijn onderdeel gaat uitmaken van het Nationaal Mediaonderzoek.

Scroll naar boven