Volgens recente cijfers van het Nationaal Verplaatsingspanel (n= 10.000) neemt de mobiliteit weer sterk toe. Gemiddeld zitten de 10.000 panelleden van wie de verplaatsingen voor het onderzoek dagelijks worden gevolgd nu ongeveer een half uur per dag in de auto. In januari was dat nog 22 minuten. Dat betekent een stijging van zo’n 40%. Ook het aantal verplaatsingen per fiets en met het openbaar vervoer zit al een paar maanden in de lift, zo meldt het AD vandaag.
Ofschoon de opwaartse beweging al een tijd zichtbaar is lijken de recente versoepelingen van 28 april extra vaart te zetten achter de groei van de mobiliteit. Dat blijkt ondermeer uit het aantal autoritten van afgelopen vrijdag, toen zonder afspraak winkelen weer was toegestaan. Het was het hoogste aantal gemeten ritten sinds 11 december. Uit cijfers van ING blijkt dat de pinomzet sinds vorige week fors is toegenomen.
Een van de versoepelingen was de afschaffing van de avondklok. Op het aantal besmettingen heeft de maatregel misschien geen effect gehad, maar stopzetten van de avondklok heeft er toe wel geleid dat het aantal Nederlanders dat tussen 22.00 uur en 4.30 uur buitenshuis is met zo’n 60% is gestegen. Dit is vooral op zaterdag het geval volgens het Nederlands Verplaatsingspanel.
Mensen verplaatsten zich ’s avonds en ’s nachts vooral per auto, maar ook in het openbaar vervoer werd het drukker na 22.00 uur. Op de eerste woensdag en donderdag zonder avondklok checkten tussen 22.00 en 00.00 uur gemiddeld ruim 43.000 mensen in bij trein, bus, tram of metro. Dat is een verdubbeling ten opzichte van een week eerder. In het weekend was een vergelijkbare ontwikkeling te zien.
Bron: AD