Verkeer 2022 weer boven niveau 2019

Vandaag publiceerde het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) een nieuwe prognose voor het wegverkeer tot 2027. Hieruit blijkt dat het verkeer op de Nederlandse wegen weer toeneemt. Volgens KiM leggen we dit jaar zelfs weer meer kilometers af dan voorgaande jaren waarmee het niveau van het wegverkeer in heel 2022 boven het pre-covid niveau van 2019 uitkomt. Dit ondanks dat laatste contactbeperkende coronamaatregelen aan het begin van 2022. De afschaffing van die maatregelen, waaronder het thuiswerkadvies medio maart 2022, is een belangrijke reden voor het toenemende verkeer, samen met de bevolkings- en economische groei.

De groei van de mobiliteit is goed nieuws voor de (D)OOH-branche. Meer mobiliteit betekent een groter bereik voor adverteerders die (D)OOH inschakelen.

Totale afstand op Nederlands grondgebied

Bron: KiM

De groei van het wegverkeer lijkt zich door te zetten de komende jaren. KiM houdt in een apart scenario wel rekening met de onzekere situatie in Oekraïne en wat de gevolgen hiervan zijn voor de energieprijzen en de economie. In dit scenario is de economische groei lager en de olieprijzen hoger zijn in de basisraming in 2022 en 2023. In bovenstaande figuur staat de ontwikkeling van de afgelegde afstand op totaal Nederlands grondgebied voor zowel de basisraming als het alternatieve scenario. In beide gevallen is sprake van groei die begint op een hoger niveau dan in 2019.

Het complete trendrapport is hier te downloaden.

Scroll naar boven