Uit een meta-analyse van het Duitse Outreach – Fachverband Aussenwerbung (FAW) – blijkt dat OOH meer dan evenredige resultaten boekt in vergelijking met het aandeel van de bestedingen binnen een campagne. Samen met de Duitse tak van annalect hield FAW 234 crossmediale campagnes tegen het licht en zag dat 6% OOH-aandeel leidde tot 8,5% OOH-effect. FAW berekende op basis van de campagnedata de ROI van OOH waaruit blijkt dat elke euro die aan OOH wordt uitgegeven, gemiddeld vier keer die euro aan omzet oplevert. Afhankelijk van de branche kan dit zelfs acht tot negen keer zoveel zijn.
De meta-analyse is zoals gezegd gebaseerd op data van 234 crossmediale campagnes. Deze zijn verdeeld in FMCG- en niet-FMCG. 85 van deze campagnes kenden een direct verkoopdoel, de overige 149 waren branding campagnes. De waarden in de analyse zijn berekend met behulp van speciaal ontwikkelde modellen waarin de verschillende beïnvloedende factoren op de beoogde omzet wiskundig en statistisch worden bepaald.
De analisten van het project spreken van een ‘jackpotsysteem’ waarbij er met betrekking tot OOH meer uit een campagne komt dan dat je erin stopt. Het blijkt vooral te werken bij in sectoren als frisdrank of telecommunicatie. OOH behaalt hier een ROI van respectievelijk 8,05 en 9,34.
Tot slot blijkt dat OOH ook een zeer positief effect op online zoekopdrachten heeft. Ongeveer een vijfde van alle door de campagnemedia geïnitieerde ‘search-items’ gaat naar OOH. En dat bij een gemiddeld bestedingsaandeel van slechts 6% in de mediamix. Dit komt bovenop de conclusie dat OOH het meest efficiënte mediakanaal blijkt te zijn met de laagste kosten om de beoogde KPI te behalen.
Bekijk hier de resultaten van de ROI Studie 2020.