OOH Trendrapport 2024 dentsu

De OOH-markt maakt een significante groei door, met een opvallende toename in advertentie-uitgaven, vooral door de opkomst van Digital Out-of-Home (DOOH). In het recent verschenen rapport van dentsu worden de belangrijkste trends en innovaties belicht die de OOH-industrie in 2024 bepalen met aandacht voor geavanceerde data-integratie en nieuwe methodologieën die de planning en executie van campagnes sterk verbeteren. Het rapport is gemaakt in samenwerking met Ocean Outdoor, JC Decaux, Global Media en Clear Channel en beschrijft een tiental trends. Die trends zijn:

  1. Verbinding maken op straat
  2. AI als efficiëntie-instrument, geen vervanging
  3. Het reframen van de eenweekse campagne
  4. De audiovisuele synergie van radio en OOH
  5. De opkomst van clean rooms in digitale out-of-home
  6. Integriteitseconomie: minder vervuiling, meer aandacht
  7. Het coderen van de geesten van de massa
  8. De opkomst van fake OOH
  9. De race naar monetisatie gekoppeld aan OOH
  10. Opinie | Wat is de ROI van OOH?

Hieronder vind je een korte samenvatting van elke trend:

Verbinden op straat

Onder de paraplu van JIC BRO is een nieuwe methodologie voor buitenreclameonderzoek, genaamd BRO Next, ontstaan. Dit innovatieve onderzoek overtreft zijn voorgangers door gebruik te maken van de gedetailleerde verkeersvolumes van Dat.mobility, uitgebreide OOH-frame data van de Ipsos OOH classificatietool en eyetrack-onderzoek van ISBA. De synergie van deze elementen stelt de markt in staat om een beter begrip te krijgen van voetgangers- en verkeersbewegingen, wat een gedetailleerd beeld biedt van de interactie van het publiek met OOH-objecten.

AI als efficiëntie-instrument, geen vervanging

Het reclame-landschap staat op de rand van een revolutie, waarbij kunstmatige intelligentie (AI) steeds meer invloed krijgt op de manier waarop we reclamecampagnes plannen, creëren en uitvoeren. Kijkend naar de toekomst wordt het duidelijk dat AI onder andere de efficiëntie en effectiviteit van planning en advertentiecreaties zal verbeteren. In dit rapport gaat het over OOH, maar de gedachten en concepten kunnen gemakkelijk worden overgezet naar andere mediadisciplines.

Het reframen van de eenweekse campagne

De traditionele eenweekse OOH-campagne wordt in dit deel opnieuw bekeken. Door langdurende campagnes kunnen merken meer impact maken en een diepere connectie met het publiek opbouwen. Dit hoofdstuk benadrukt de voordelen van langdurige aanwezigheid op OOH-locaties.

De audiovisuele synergie van radio en OOH

Deze sectie onderzoekt de synergie tussen radio en OOH-reclame. Door beide media te combineren, kunnen adverteerders een krachtiger en coherenter bericht overbrengen, wat leidt tot een verhoogde merkbetrokkenheid en herinnering.

De opkomst van clean rooms in digitale out-of-home

In dit deel staat de opkomst van ‘clean rooms’ in de DOOH-sector centraal, waar gegevens veilig en geanonimiseerd worden verwerkt om campagnes te optimaliseren zonder inbreuk te maken op privacy. Het gebruik van clean rooms verbetert de nauwkeurigheid van doelgroep targeting en meetbaarheid van campagnes.

Integriteitseconomie: minder vervuiling, meer aandacht

Met de term ‘integriteitseconomie’ duidt het rapport op een trend waarbij merken zich richten op ethische en duurzame reclame. Minder vervuilende en opdringerige advertenties trekken meer aandacht en bouwen vertrouwen op bij consumenten.

Het coderen van de geesten van de massa

Deze sectie kijkt naar hoe merken de kracht van storytelling en emotie kunnen gebruiken in hun OOH-campagnes om een blijvende indruk te maken op het publiek. Door diepere emotionele connecties te creëren, kunnen merken effectievere en gedenkwaardiger campagnes uitvoeren.

De opkomst van fake OOH

Dit hoofdstuk onderzoekt het fenomeen van ‘fake OOH’, waarbij digitale technologieën worden gebruikt om virtuele OOH-advertenties te creëren die alleen zichtbaar zijn via digitale apparaten. Dit opent nieuwe creatieve mogelijkheden, maar roept ook vragen op over authenticiteit en perceptie.

De race naar monetizing gekoppeld aan OOH

Hier wordt ingegaan op de verschillende manieren waarop OOH-advertentieruimte kan worden gemonetized, waaronder programmatic advertising en dynamic pricing. Deze innovaties helpen adverteerders om hun ROI te maximaliseren en campagnes effectiever te managen.

Opinie | Wat is de ROI van OOH?

Tot slot geeft het rapport een analyse van de Return on Investment (ROI) van OOH-reclame. Het bespreekt de meetmethoden en factoren die bijdragen aan de effectiviteit van OOH-campagnes en geeft inzicht in hoe adverteerders hun investeringen beter kunnen beoordelen.

Het trendrapport is hier te downloaden.

Scroll naar boven